top of page

Bradács Andrea

Worchester, UK

CLIL

2016 októberében One week course for teachers of Maths kurzusán vettem részt Worchesterben.

Célom megismerni az európai országok, ezen belül az angliai matematikaoktatást, valamint új tanítási módszerek, és az angol nyelvtudásom fejlesztése volt.

A kurzusra Franciaországból, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból és Hollandiából és Magyarországról érkeztek. Az új módszerek megismeréséhez Don Newton birminghemi egyetem tanárától kaptunk segítséget. A kurzuson belül kipróbáltuk, hogyan tudnánk „Keep It Moving” technikával közelebb hozni a tanulókhoz a matematikát. A megismert feladatok kiválóan használhatók a matematika és más tanórákon is. Az elméletet mindig gyakorlás követte, így megvalósult a tapasztalaton alapuló tanulás.

Két napot hospitáltam. Első nap délelőtt egy Holyhead nevű iskolában, délután pedig egy muszlim lány iskolában Bordesley Green Girls’ School-ba tettem látogatást, ezen a napon órákat nem láttam, hanem előadást hallgattam az angliai oktatásról.

Második nap egy pakisztáni származású egyetemista fiú kalauzolt el Bournwille-i iskolába, ahol tanórákon vizitáltam. Az új módszerek gyakorlati alkalmazásával nem találkoztam, de tapasztalatot szereztem, hogy lehet tankönyv nélkül tanítani, ugyanis itt nem használtak tankönyvet a 7. és 8. osztályban, mindent füzetbe írtak gyöngybetűkkel, akár fiú, akár lány is vezette a füzetet. A tanár elmondása szerint fontos, hogy szépen dolgozzanak, hiszen abból tanulnak. Az órán a feladatok 3 szint szerinti bontásban voltak kivetítve, a diák maga választott, hogy a könnyebbet, közepes nehézségűt vagy a nehezebb feladatot oldja meg. (A tanárok a kivetített interaktív feladatokat központilag kapják meg.)

A csoporttal kétszer kirándultunk első nap Great Malvernbe utolsó napon Oxfordba, ahol az Ashmolean Museum mellett Christechurch College-t néztük meg.

Számomra több szempontból is hasznos volt a Worcesterben töltött idő. Az angol nyelvtudásom az aktív beszéd területén sokat fejlődött, rengeteg új ismeretet szereztem, a közös kirándulásoknak köszönhetően pedig barátságot kötöttem több külföldi illetve a magyar kollégával. Ezek az élmények kitágították az eddigi tapasztalatomat európai szinten is a matematikatanítás területén.

bottom of page