top of page

Bencsik Róbert

Németország

Iskola a hegyen

 

 

Az Erasmus+ program keretében 2018. szeptember 10-14. között öt napos tanulmányúton (job shadowing) jártam a németországi Amöneburg település St. Johann Stiftschule vendéglátásban. Nagy örömömre szolgált, hogy egy év elteltével ismét visszatérhettem ebbe az iskolába, mivel 2017.  szeptemberében egy diákcsoporttal együtt már eltölthettem itt egy hetet, fent a hegy tetején.

Amöneburg települése egy ki nem tört vulkánra épült, kiemelkedik környezetéből. A kilátás még mindig pazar a körülötte elterülő völgyre.
A mostani út célja szakmai volt. A Stitschule egy katolikus gimnázium (a Fuldai Egyházmegye fenntartásában), így elsődleges célkitűzésem és feladatom az volt, hogy mélyebben is betekinthessek egy kilenc osztályos egyházi gimnázium működésébe, az ott folyó munkába és megismerhessem a saját maguk által kidolgozott, kifejezetten ebben az iskolában bevezetett nevelés-oktatási rendszert.
Örömmel utaztam Németországba, hiszen ismerős arcokkal találkozhattam; nem csak az iskola dolgozóira és tanulóira gondolok, hanem pl.  Erfurtshausen település lakosaira, ahol ott-tartózkodásom ideje alatt laktam.
Mind az öt nap alatt tanórákat látogattam, főleg olyan órákat, ahol az iskola saját rendszerét megismerhettem. Számomra a legérdekesebb a  biotechnológia volt, ahol minden órán tanulói kísérletek vannak. A sok tanóra mellett ökumenikus istentiszteleten is részt vettem, mivel a tanulók közel fele evangélikus vallású. Emellett megbeszélést is folytattam Hans-Georg Lang igazgató úrral a Karolina és a Stiftschule közötti cserediák kapcsolat beindításáról. Örömmel számolhatok be róla, hogy megállapodtunk és a 2019/2020-as tanévtől kezdődik a két intézmény közötti még szorosabb együttműködés.
Az iskolai napok mellett sikerült Kasselbe is eljutnom, ahol a város szépsége mellett szintén régi arcokkal találkozhattam! Vendéglátó családom, a Seumer házaspár, akik mindketten a gimnázium tanárai, mindent megtettek, hogy a legjobban érezhessem magam. Az idei évben is több „falusi” programra elmentünk, így pl. láthattam a hagyományos krumpli fesztivált
Erfurtshausenben.
Csodás élményekkel tértem haza, nagyon tanulságos volt számomra ez az egy hét, sok érdekes dolgot láttam a gimnázium működésében, melyek egy része irigylésre méltó.
Amöneburg, készülj! Egy év múlva jövünk!

bottom of page