top of page

Bencsik Róbert

Mellieħa

Málta

 Továbbképzés Máltán

2019. július 29. és augusztus 2. között az iskola által megnyert Erasmus+ pályázat keretében 30 órás továbbképzésen vehettem részt Máltán. Málta az Európai Unió legkisebb tagállama, területe csupán 316 km2 és a szigeten 423 ezer fő él.

A „Fit in Deutsch” című kurzus kifejezetten némettanároknak szóló módszertani képzés volt. A kurzus helyszíne a „The Paradise Bay Resort” nevű luxusszálloda volt, mely a sziget északi csücskében helyezkedik el. Minden oldalról a tenger veszi körbe, több kültéri, beltéri medence, szauna is volt benne. Igazi luxuskörülmények között éltem öt napig…

A kurzusvezetőm Németország Hessen tartományából érkezett. Egy magyar kolléganő Miskolcról, valamint három máltai kolléganő vett még részt a kurzuson rajtam kívül. Minden nap más-más téma volt és a kurzusvezető nagyon logikusan építette fel a napokat. Fél 9-től 13 óráig egy rövid tíz perces szünettel dolgoztunk végig. A foglalkozások nagyon intenzívek voltak és észre sem vettük, hogy milyen gyorsan telik az idő. A tanult módszerek között szerepelt pl. kooperatív módszer, a mesék segítségével való nyelvtanulás, a szociális kompetencia fejlesztésének lehetőségei, valamint a zene által való tanulás.

A résztvevőkkel nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, mindenki komolyan vette a feladatát és tanulni érkezett. Én személy szerint nagyon elégedett vagyok a kurzusommal, várakozásaimon felüli volt. Nem volt kérdés számomra, hogy sok új ötletet, tippet fogok hallani, de hogy ilyen sokat, arra nem számítottam. Egyik máltai kolléganő szívesen létesítene a saját és a karolinás diákok között levelező kapcsolatot, természetesen németül. Ezt a felajánlást szívesen fogadtam és bízom benne, hogy rövidesen elindulhat a magyar és a máltai diákok között a kommunikáció.

A kurzus mellett Málta kulturális értékeit is sikerült felfedezni. Jártam a fővárosban Vallettában, Marsaxlokk halászfalujában, Gozo szigetén, Mdina és Rabat hatalmas városfalai között, valamint a Popeye faluban is. Természetesen a tenger sem maradt ki, a tűző napsütésben igazán jól eső érzés volt a kristálytiszta tengervízben megmártózni. Hálás vagyok, hogy lehetőségem volt a továbbképzésen részt venni.

Részletes napi beszámolók fotókkal az alábbi facebook blogon:

https://www.facebook.com/Mer%C4%A7ba-M%C3%A1lta-egy-magyar-szem%C3%A9vel-102516114426658/?modal=admin_todo_tour  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page