top of page

Makai Csilla

Wimbledon (London)

Nagy-Britannia

 Erasmus + Továbbképzés Wimbledonban

2019. július 15-29. tartó Erasmus + továbbképzésem helyszíne a London külvárosában fekvő teniszmérkőzéseiről népszerű Wimbledon volt.

Vidékies hangulata és Londonhoz való közelsége számomra ideális volt 2 hétig. Szállásom egy még távolabb eső ősi angol városkában volt, Kingston Upon Thames-ben. A vendéglátó indiai szállásadóm három kamasz gyereket nevel, így már a számomra ismeretlen kultúrán túl az ismerős kamaszvitákba is belecsöppentem. Náluk még egy hét volt hátra az iskolából, így ezt is közelebbről láthattam, miként zajlanak a hétköznapok. Az első nap nagy élménye volt, hogy épp a wimbledoni kupa döntőjét játszották, így az egész kisváros tele volt szurkolókkal, akik a város terein kivetítők előtt piknikelve követték a meccs eseményeit és szurkoltak hol Federernek, hol Djokovicnak szurkolva a szép nyári vasárnap délután.

A tanári csoport kis része jött Erasmus támogatással Németországból, Csehországból és Olaszországból. A többiek saját költségükön, vagy alapítványi iskolai támogatással Braziliából, Argentínából, Törökországból és Oroszországból. Nyelviskolánk a Wimbledon School of English az utóbbi időben főként koreai diákokra állt rá, a környéken van az egyik legnagyobb koreai közösség Nagy-Britanniában, valamint egészségügyi szakangolt tanítanak a Nagy-Britanniában munkavállaló külföldről jött ápolóknak, egészségügyi szakembereknek. Mindkét csoportot célzottan vizsgákra készítik fel, több hetes tanfolyamokon, intenzíven.

Az első napon az eligazítás után az angol iskolarendszerről hallottunk. A második napon a vegyes képességű gyerekek nyelvtantanítása és az EDMODO online osztályterem bemutatása következett. Mivel számomra ez újdonság volt és kerestem már egy ideje, hogyan használhatnék valami ilyesmit, nagy öröm volt megtanulni a használatát. Szerdán óralátogatásra mehettünk az egyik orvosi angol szaknyelvi csoportba- ahol a szavakon túli empatikus diagnózisfelvétel volt a téma. A hét többi napján még foglalkoztunk szövegalkotással, hallás utáni értés változatossá tételével és arról is sokat beszélgettünk a különböző iskolatípusokban tanító kollégákkal, hogy mit tehetünk a sztereotípiákkal és hogyan motiváljuk a diákokat, ha nagyon más képességűek vannak egy osztályban.

Az egyik legszimpatikusabb ötlet a hét lezárására, összefoglalásra, akár mérésre összeállított ’árverés’(nagyobb diákoknál már saját maguk által összeállított feladat is lehet), ami amellett, hogy játékos ( Pl cukorkákkal látványos is), a héten tanult kifejezéseket is átnézi és saját maguk önértékelésére is kiválóan alkalmas, motiváló. Kaptunk egymástól tippeket az órán váratlanul felbukkanó új szavak és a diákok szótanulástól való vonakodásának kezelésére is. Mindezeket nagyban megkönnyíti, ha jártasak vagyunk a különböző IT eszközök és programok világában.

A környék felfedezését a hatalmas kiterjedésű Richmond Parkkal kezdtem, gyönyörű növény és állatvilága ingyen látogatható. Londonban kb. 20 évvel ezelőtt jártam utoljára, ezért vonattal többször is felkerekedtem, hogy megnézzek egy-egy múzeumot és körbejárhassam London megújult nevezetességeit, sokat sétálva, olvasgatva, gyönyörködve a London Eye és a Westminster Abbey egyaránt feltöltött látványával. 2 színházi előadásra is bejutottam, amiért nagyon hálás vagyok. Az egyik a József musical a Palladium színházban – fergeteges élmény volt még álló jeggyel is, a másik pedig a legrégebben játszott híres Agatha Christie detektív darab, az Egérfogó.

A második hét anyaga nyelvtani struktúrák tanításának különböző változatai voltak. Mindannyian tartottunk a hét során egy mini-tanítást feladatok és módszerek felsorakoztatásával egymást tanítva – a saját anyanyelvünk érdekességeiből – néhány szó, ének vagy szokás felvillantásával – hiszen angolórán ugyanez történik a diákjaink számára. A hallás utáni értéssel kapcsolatban általános vélemény volt, hogy a mai gyerekek mindenféle csatornán szembesülnek az angol nyelvvel és sokan nagyon hamar felveszik a nyelv ritmusát, így sokszor inkább az a dolgunk, hogy valamiféle rendszert alakítsunk ki, hogy tudatos nyelvhasználóvá váljon, különösen írásbeli képességeit segítve. A szóbeli képességek fejlesztésére is sok jó ötletet kaptunk – pl. rövid youtube videok szinkronizálása vagy verseny szónoklat tartása (időkorlátos folyékony beszéd egy témáról hezitálás nélkül) intermediate szint feletti diákokkal.

Bár túl sok új módszert nem hoztam haza, de jó beszélgetések része voltam, amikor a különböző tanítási problémáinkat, kulturális és társadalmi helyzetről beszélgettünk. Mindenképp fejlesztette ez a két hét az online anyagok használatának képességét és jót tett a szóbeli nyelvhasználat gyakorlásának.

A Tate Gallery, a National Gallery és a British Museum célzott termeinek látogatása igazi kulturális feltöltődés volt. Vendéglátó családomtól és a csoporttársaktól a kapcsolat fenntartásának ígéretével búcsúztunk, aminek a Whatsapp ad teret. A nyelviskola online felületének anyagait még egy évig használhatjuk, részt vehetünk az online webinariumokon,  távozóban pedig kaptunk egy remek módszertani feladatgyűjteményt a nyelviskolától, ahol kiváló tanáregyéniségekkel találkozhattunk, igényes nyelviskolai környezetben.

Érdekes belpolitikai események közepébe csöppentünk a két hét alatt, ugyanis épp ekkor alakított Boris Johnson kormányt azzal az eltökélt szándékkal, hogy az Egyesült Királyságot kivezeti az Európai Uniból. Fel is merült bennünk a gondolat, lehet, hogy utoljára jártunk ösztöndíjjal Nagy-Britanniában…

Élményeim képekben:

bottom of page