top of page

Bradács Andrea

Prága

Csehország

 Erasmus + tanári mobilitással egy hét Prágában.

kezdőkép.jpg

Az Erasmus+ KA 1-es pályázat kertében 2019 júliusában egyhetes angol nyelvi kurzuson vettem részt az International Training Center szervezésében Prágában. Azért választottam ezt a képzést, mert tovább szerettem volna fejleszteni az angoltudásom, a gimnáziumi éveim alatt oroszul és latinul tanultam.

A tanórák 9-órakor kezdődtek, majd egy rövid szünet beiktatásával 13.30-kor fejeződtek be. Ez a hét segítette rendszerezni és elmélyíteni a tudásomat, valamint motiválttá tett további nyelvtanulásra. Tanárunk Helena egyéni és kiscsoportos feladatokkal kombinálta az órák menetét, ahol megismertük egymás országainak oktatását, ünnepköreit, gazdasági helyzetüket. A nyelviskola felajánlott egyszemélyes nyelvi órát is, ahol a beszédkészségemet, pl. ezzel a logikai történettel fejleszthettem: „Man With Hats Riddle”. A beszámoló végén megosztom a történetet.

Ez alatt az egy hét alatt egy gyors olasz tanfolyamon is rész vehettem -, J (kill two birds with one stone) -hiszen a csoportban tíz olasz és két spanyol tanárral voltam együtt, akikkel az órák után felfedeztem Prága nevezetességeit, múzeumait.

A nyelvi továbbképzés mellett lehetőségem volt megismerni a várost. Az ott-tartózkodásom alatt a nyelviskola szervezett városnézést és egy hajókázást is a Moldván. Az idegenvezetőnk humorral átszőve, élvezetesen mutatta be Prága történelmét, majd egy-egy jellegzetes műemléket a Kis oldalon (Mala Strana) a Károly hídon átmenve, persze érintve Nepomuki Szent János szobrát, továbbhaladva fedeztük fel az Óváros teret. Itt található a régi városháza homlokzatán az 1410-ben telepített csillagászati óra, az Orloj is. Az utcákat járva hasonló volt az érzésem, mint ahogy Jókai fogalmazta meg: ”Prága olyan, mint egy szabadtéri múzeum”.  A teljesség igénye nélkül megemlítem a látnivalók közül a Szent Vitus-székesegyházat, előtte a Kolozsvári testvérek Szent György - szobrát, Prazsky hradot, azaz a prágai várat. Valamint felkerestem a Győzedelmes Miasszonyunk templomban a prágai kis Jézus szobrát. Öltöztethető kegyszobor, ruhatára páratlanul gazdag. 1743-ban Mária Terézia is egy maga hímezte köpenykét ajándékozott fogadalomként.

Ez az egy hét gyorsan eltelt, motiválttá tett, hogy azóta is foglalkozzam az angol nyelvvel és bátrabban használjam az angol nyelvi szakmai weboldalakat is.Köszönöm az Erasmus+ programban való részvételi lehetőséget a Karolina Iskola vezetésének és projektkoordinátorainak.

Bradács Andrea

tanárnő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men With Hats Riddle

 

Mike, Tim, and Sam were caught stealing so the King sent them to the dungeon. But the king decided to give them a chance. He made them stand in a line and put hats on their heads. He told them that if they answer a riddle, they could go free. Here is the riddle:

 

Each of you has a hat on your head. You do not know the color of the hat on your own head. If one of you can guess the color of the hat on your head, I will let you free. But before you answer, you must keep standing in this line. You cannot turn around. Here are my only hints: There are only black hats and white hats. At least one hat is black. At least one hat is white.

 

Mike couldn’t see any hats. Tim could see Mike’s hat but not his own. Sam could see Mike’s hat and Tim’s hat but not his own. After one minute, nobody had solved the riddle. But then a short while later, one of them solved the riddle. Who was it and how did he know?

 

 

 

 

 

 

 

b_a_beszamolohoz.jpg
20190712_201255.jpg
DSC_0213.JPG
20190712_105140.jpg
DSC_0328.JPG
bottom of page