top of page

Diószeghy Andrea

UK

0. nap

Hosszú utazás után itteni idő szerint délután 2 órakor érkeztem meg Oxfordba. Az egyébként is hosszú autóbusz út Stansted repülőtérről Oxfordba egy órával hosszabb volt köszönhetően dugóknak az autópályán.

1. nap

A mai napon a regisztráció után megismerkedtem a csoportommal. A csoportban összesen öten vagyunk, rajtam kívül egy másik tanárnő Magyarországról, két tanárnő Észtországból, egy tanárnő pedig Franciaországból érkezett. Mindenki nagyon kedves és lelkes.

A mai nap három részből állt, először beszélgettünk a BREXIT-ről, mi hogy látjuk, mit gondolunk, kik és miért szavaztak a BREXIT ellen ill. mellette, majd elolvastunk két cikket is a témával kapcsolatban (optimista és pesszimista vélemény). Egy rövid kávészünetet követően megnéztünk egy nagyon érdekes filmet továbbra is ezzel a témával kapcsolatban, majd mindenki elmondta a véleményét. A mai nap utolsó részében csatlakozott hozzánk három másik tanárnő is. Először egy ismerkedős játékot játszottunk (gyorsan kellett 5 közös, s 5 különböző dolgot találnunk egymásban, majd megosztani ezt a többiekkel), Ezt követően idiom - phrasal verb társasjátékot játszottan, néhány új kifejezéssel gazdagodott a szókincsem.

Délután meglátogattam korábbi szállásadómat, aki meghívott magához egy cream tea-re (angol tea tejjel és  scone-nal). Nagyon jót beszélgettünk, jó volt visszamenni hozzá.

2. nap

Az első órán a Brit oktatási rendszerről beszélgettünk, összehasonlítottuk a különböző iskolatípusokat, elolvastunk egy "érdekes" iskoláról szóló cikket, majd mindenki kifejtette a véleményét ezzel kapcsolatban, végül pedig mindenki mesélt a saját iskolarendszeréről. Jó volt meghallgatni a hasonlóságokat és a különbségeket.
Egy rövid kávészünet után ellátogattunk az Old Fire Station (Régi Tűzoltóállomás) épületéhez. Csodálkoztam, hogy ez a program miért szerepel az órarendben, de aztán kiderült, hogy az épület már régóta más funkciót tölt be. Egy civil szervezet (neve Crisis) működik itt, ami két egymástól eltérő tevékenységet végez. Segítséget nyújt hajléktalan embereknek, hogy visszakapaszkodjanak a társadalomba. Pl. számítógép-kezelői tanfolyamon vesznek részt, vagy a szervezet kávézójában kapnak munkát, s így pl. higéniai ismereteket, stb.   sajátítanak el, s ezáltal könnyebben tudnak elhelyezkedni. A másik terület a művészet, segítenek kezdő művészeknek (akár  hajléktalanoknak is) kiállítást szervezni, egy filmet elkészíteni, egy darabot színpadra állítani és bemutatni. Van egy kisebb filmstúdió és egy kisebb színpad is az épületben, ill. néhány kisebb műterem, amit odaadnak kezdő művészeknek. Cserébe néhány órát kell a kávézóban dolgozniuk hetente.

A harmadik foglalkozáson a tegnap tanult idiómákat és vonzatos igéket gyakoroltuk kis csoportokban. Mindenki húzott egy kifejezést, egy szituációt kellett mondani, a többieknek pedig ki kellett találni a kifejezést. Ezt követően összehasonlítottunk néhány a formal - informal - slang English kifejezést. Döbbenetes, hogy milyen gyorsan kerülnek át szavak, kifejezések a szleng nyelvből a hétköznapi beszédbe.

Délután az iskola egy városnéző túrát szervezett a tanároknak, néhány nevezetességet, ill. kevésbé ismert helyet kerestünk fel.

3. nap

Az első foglalkozáson a különböző társadalmi osztályokat hasonlítottuk össze. Összeszedtük az egyes osztályok jellemzőit, ill. mindenki mesélt a saját országában meglévő társadalmi viszonyokról, tendenciákról. Ezt követően megnéztünk egy videót, pontosabban egy részletet, amit az egyik legnevesebb brit művész, Grayson Perry készített a Nagy Britanniában meglévő három társadalmi osztályról: working class, middle class, upper class. A videó címe: All In The Best Possible Taste. Nagyon érdekes videó, mindenkinek ajánlani tudom, akit érdekel a téma.

A következő foglalkozáson, ami dupla foglalkozás lett, mert igen hosszúra nyúlt, de egyáltalán nem bántuk, mert nagyon élvezetes volt, a brit sajtóval (the Printed media) foglalkoztunk. Helen, a tanárnőnk 9 napilapot hozott be (4 quality papers and 5 tabloids). Különféle feladatokat kellett megoldanunk egyénileg ill. párban, s ennek segítségével összehasonlítottuk a különböző újságokat (nyelvezet, tartalom, stílus, politikai függetlenség alapján). Nem meglepően a legnépszerűbb újság ma az Egyesült Királyságban egy tabloid, a The Sun. A Times csak az 5. helyen áll.

Délután megnéztük a Christ Church College-ot, ahol az iskola megbízásából egy idegenvezető, Rob, vezetett minket körbe. Rengeteg hasznos információt tudtunk meg tőle, Rob készségesen és lelkesen válaszolt minden kérdésünkre, sőt még a Harry Potter rajongóknak is szerzett néhány örömteli pillanatot. A látogatás minden egyes percét nagyon élveztem.

4. nap

A mai napon először a kortárs angol nyelvű irodalomról beszélgettünk. Mindenki kapott egy-egy könyvismertetőt a tavalyi év legsikeresebb könyveiből. Miután elolvastuk az ismertetőt, mindenki mesélt a könyvről, majd közösen megszavaztuk, hogy szerintünk melyik könyv érdemelné meg az év angol nyelvű könyve díjat. Választásunk Paul Beatty: The Sell Out című könyvére esett. Kiderült tavaly ez a könyv kapta meg a Man Booker Prize díjat.

Ezt követően elolvastunk egy tinédzsereknek szóló novellát. A történet kifejezetten mai tinédzser problémáról szól (bullying), a nyelvezetet viszont elég nehéznek találtam, a nyelvtanulók közül csak nagyon kevesen értenék.

A szünet után a tévézésről beszélgettünk, kit mi érdekel, mi ma a trend. Megnéztük, tegnap mit adtak a brit tévécsatornákon, s párokban kiválasztottunk egy-két műsort magunknak. Azt mindenki megállapította, hogy saját országában nagyjából ugyanez a kínálat. Majd megnéztünk két, az interneten megtekintő műsorfajtát, ami ma nagyon népszerű. Az egyik egy mockumentary volt, címe: Carnage: Swallowing the Past, a másik pedig egy viral video volt: Cheeky interruption for BBC guest. Ez utóbbi nagyon jól használható nyelvórákon, pl, történet elmesélése (különböző nyelvtani szerkezetek nagyon jól használhatók).

Az utolsó foglalkozáson újabb szleng kifejezéseket tanultunk. Párokban 5-5 kifejezéshez írtunk 3-3 magyarázatot (1 helyes és 2 helytelen), majd csoportokban felolvastuk egymás szavait és magyarázatait, s ki kellett találni a helyes választ.

A délutáni a tanárok ellátogattak a Pitts River múzeumba, ahol a világ minden részéről összegyűjtött tárgyat (ruházat, használati tárgy, szobor stb.) lehet megtekinteni. A múzeum a nevét alapítójáról Pitt Rivers tábornokról kapta, akit nagyon érdekelt a régészet és az antropológia. A tárgyak nem időrend, vagy földrajzi elhelyezkedés alapján vannak csoportosítva, hanem téma szerint (pl. zene, fegyverek, textília).

5.nap

A nap legelső részében beszélgettünk a brit jogrendszerről. Kitöltöttünk egy kérdőívet bizonyos törvényekkel, bűntényekkel kapcsolatban (pl. legtöbbször milyen módszerrel követnek el gyilkosságot, vagy Angliában és Walesben hány éves kortól lehet valakit bűntény elkövetésével megvádolni). Hétfőn majd ellátogatunk a bíróságra is, mindenki nagyon várja. A szünet utáni téma a brit humor volt. Először párokban dolgoztunk, egyikünk egy karikatúrát kapott, a másikunk pedig a hozzá tartozó szöveget. Akinél a kép volt, le kellett írni a másiknak, hogy mit lát a képen, a másik személynek pedig hozzá kellett párosítani a szöveget. Ezt követően megnéztünk egy részletet egy politikai humoros beszélgető show-ból (The Last Leg).

Az utolsó foglalkozáson szótagoltunk, szavakat számoltunk, mondatokat írtunk le. Első hallásra könnyű feladatnak tűnik, de egyáltalán nem volt az. Pl. Hány szóból áll a következő mondat? He's my bro, innit? A válasz: 7.

Délután egy újabb "cultural visit" következett, ezúttal a Botanikus kertbe látogattunk el. Az idegenvezetőnk ismét Rob volt, megint sok érdekességet mesélt nekünk. Megtudtuk, hogy a penicillin kémiai azonosítását, tiszta formában történő előállítását 3, Oxfordban dolgozó tudós végezte el, s sikerült néhány nappal meghosszabbítaniuk egy rózsabokorba esett férfi életét, akinek a sebei elfertőződtek. Csak azért nem sikerült megmenteni, mert nem  állt elegendő penicillin a tudósok rendelkezésére.

Hétvége

Szombaton az Oxford Tube autóbusszal mindössze 80 perc alatt beértem a szálláshelyemről Londonba. A Marble Arch megállóhelynél szálltam le, s gyalogosan felkerestem a főbb nevezetességeket, pl, Buckingham palota, Big Ben, Parlament, British múzeum, Westmister Abbey, Szent Pál székesegyház, a Tower. Átsétáltam a Temze fölött a Millenium hídom, majd a Tower Bridge-en vissza. Késő este értem vissza Oxfordba egy csodálatos, de egyben fárasztó nap után.

Vasárnap Oxfordban sétáltam, megnéztem kívülről néhány college-ot, hosszabb időt eltöltöttem a két hatalmas könyvesboltban (Blackwell és Waterstone). Megvettem Kate Fox: Watching the English című könyvét, tudom ajánlani azoknak, akiket érdekel a brit kultúra. Dave, a tanárunk is ajánlotta.

6. nap

Reggel az iskola előtt találkoztunk, majd Dave-vel elsétáltunk a bíróságra, hogy megnézzük milyen is egy bírósági per Nagy Britanniában. Mindannyian nagyon élveztük, hogy élőben láthatunk és hallhatunk két bűnügyi eset tárgyalását. Hallottunk, amint a 12 fős esküdtszék felesküszik, hogy elfogulatlan, részlehajlás nélküli ítéletet fog hozni. Megnéztük, hogyan történik egy tanú kihallgatása mind a védőügyvéd, mind az ügyész által. Érdekes volt látni, hogy az bíró és az ügyvédek is parókát és talárt viselnek. Sajnos az ítéletet nem tudtuk meg, de erre számítottunk is, mert a bíró előre jelezte az esküdteknek, hogy a per több napig is eltarthat.

12:30-ra értünk vissza az iskolába, ahol Helen már várt ránk újabb szleng kifejezésekkel. Miután ezt átbeszéltünk, mindenki kapott egy papírlapot, azon egy szóval (pl. drunk, ill, not intelligent), s egy szinonimát, vagy egy hasonló jelentésű kifejezést kellett ráírnia a papírlapra, majd továbbadni a mellette ülőnek. Ha nem tudtunk semmit írni, az sem volt baj, akkor továbbadtuk a papírt. A végén mindenki felolvasta a papírján levő szavakat.

Délután úgy volt, hogy ellátogatunk New College-ba, de sajnos technikai okok miatt egész héten zárva van a college. Helyette felkerestük a Sheldonian színházba és a St Mary templomba (University Church of St Mary the Virgin).

7. nap

Reggel az iskolában Dave-vel beszélgettünk a britek költekezési szokásairól, mennyi egy átlagkereset, ebből mennyit költenek lakáshitelre (megnéztünk néhány ház- és lakáshirdetést is), közüzemi díjakra, biztosításra, adóra, étkezésre. Mi is elmondtuk saját országunk sajátosságait, érdekes volt összehasonlítani a különböző országokat.

A kávészünetet követően megnéztük, hogy átlagkereset szempontjából a 12 Egyesült Királyságbeli régió hanyadik helyen áll. Kiderült, hogy a sereghajtó Wales, s nem meglepő módon a legtöbbet Londonban keresnek az emberek. Az viszont érdekes információ volt, hogy Skócia a 3. helyen áll. Összehasonlítottuk a különböző akcentusokat és dialektusokat, néztünk egy youtube videót is ezzel a témával kapcsolatban.

Helennel a téma: stress, rhythm and intonation volt. Megnéztük, hol van a hangsúly egy összetett szónál, ha magában áll, vagy ha jelzőként szerepel, pl. a self-service vagy a self-service restaurant. Gyakoroltuk a hanglejtést, néztünk olyan kifejezéseket, amelyeket ugyanúgy ejtünk, de másképp írjuk és mást jelentenek, pl. that stuff - that's tough.

Délután a kulturális program keretében ellátogattunk az Ashmolean múzeumba, amit egy polihisztor Elias Ashmole alapított 1683-ban. A múzeum gyűjteménye között található ókori egyiptomi tárgyak, múmiák, de a modern művészet alkotásait is meg lehet tekinteni. Örömmel fedeztem fel néhány Turner, egy Constable és néhány Gainsborough festményt a múzeumban.

8. nap

Az első foglalkozáson a téma a királyi család volt. A téma különösen aktuális, hiszen néhány nap múlva lesz 20 éve, hogy Diána hercegnő autóbalesetben elhunyt. Az újságok és a TV is tele van ezzel a hírrel. Mi is olvastunk egy cikket a témával kapcsolatban. Ezután megnéztünk egy részletet a Reinventing the Royals 2: Succession című műsorból, ami a Youtube-on is megtekinthető.

A kávészünetet követően Dave behozta nekünk a tegnapi Oxford Mail újságot, s elolvastunk azzal a két bűnüggyel kapcsolatos cikket, aminek a tárgyalásába mi is belehallgattunk hétfőn.

Ezt követően a brit művészetről beszélgettünk, ezen belül is a Street Art-ról részletesebben. Ezután kitöltöttünk egy szöveget az angol impresszionistákról. Bár nem volt ismeretlen szó, mégis mind az ötünknek nehézséget okozott a szöveg, mert egyrészről nehéz is volt, másrészről többször egy helyre több szót is be tudtunk írni, ill. egy szót többször fel tudtuk használni. Ellenőrzéskor kiderült, Dave-nek sem volt minden válasz egyértelmű. Összességében szerintem mindannyian egész ügyesek voltunk.

Helennel az órán újságcikkeket elemeztünk, pontosabban ugyanazt a témát (Bake Off műsor újraindul a Channel 4-en) néztük meg kb. 6 vagy 7 újságban. Szókincs szempontjából elemeztük a cikkeket, milyen ötletesen használták az újságírók a sütéssel, ételekkel kapcsolatos kifejezéseket a TV program ismertetésekor. Pl. half-baked (itt a cikkben stupid jelentésben), vagy the broadcaster has divided the competition into four slices (episodes helyett), really is what we knead in our lives (a need ige helyett).

Délután Robbal ellátogattunk a Magdalen College-ba. Útközben megtudtuk, hogy a New College-ot valójában azért nem lehet látogatni, mert filmforgatás van, a Mamma Mia 2-t kezdték el forgatni. Az egész utca le van zárva, tele van az utca a filmstúdió teherautóival.

A Magdalen College-ban megtekinthető Leonardo Da Vinci: Az utolsó vacsora c. festményének a másolat, amit a festőművész egyik tanítványa készített azután, hogy végignézte, hogy festi meg Da Vinci az eredetit. A másolat jobb állapotban van, mint az eredeti, pedig szinte egyidős vele. Megtudtuk, hogy ebben a college-ban tanult Oscard Wilde és Andrew LLoyd Webber. A college megtekintése után sétáltunk a college-hoz tartozó Deer Park-ban, ahol láttunk jó pár szarvast.

9. nap

A mai nap első témája a brit szociális rendszerről beszélgettünk, milyen juttatásokat kap valaki, ha munkanélkülivé válik, mit kap egy nő, ha gyermeke születik, ill. milyen támogatásra számíthat egy nyugdíjas.

A kávészünet után arról beszélgettünk, mit jelent britnek lenni, mi jut először az eszünkbe az angolokkal kapcsolatban. Mindenkinek az első szó, ami az eszébe jutott, az az udvariasság, előzékenység volt. És milyenek a skótok? Spórolósak. Az írek vidámak, a walesiek egy költő nemzet, az angolok szerint egy kicsit túl sokat panaszkodnak. És hogy látnak minket, európaikat (köztük az angolokat) a más földrészről érkezők? Ezzel kapcsolatban meghallgattuk egy amerikai véleményét, aki először látogatott Európába.

Helennel a mai órát nagyon élveztem, különféle módszertani feladatokat végeztünk. Mindenki kapott egy újságot, s különféle cikkeket kellett megtalálni különféle szempontok alapján. Nagyon jók voltak a feladatok, pre-intermediate szinttől lehet őket használni. Délután gyorsan vettem is néhány napilapot, hogy otthon majd kipróbálhassam a feladatokat a diákjaimmal.

A délutáni utolsó kulturális program keretében a Temze folyó mentén sétáltunk Dave-vel. Mesélt az oxfordi college-ok közötti evezőversenyről, elmagyarázta, ha kedvünk van egy punting-hoz a folyón, mire kell figyelni, s akkor az egész nem is olyan ördöngös dolog.

10.nap

Elérkezett az utolsó nap az iskolában. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelt a két hét., nagyon élveztem a továbbképzést, a mai nap pedig talán a legjobb volt. Reggel az első foglalkozáson  először elolvastunk egy cikket az egyik legnépszerűbb angol énekesről (Ed Sheeran), majd két csoportba lettünk osztva: az egyik csoportnak negatív, a másik csoportnak pozitív jelentésű szavakat kellett keresnie a cikkből. Ezt követően meghallgattunk egy dalt az énekestől, majd arról ötleteltünk, hogy nyelvórán hogyan tudnánk felhasználni a dal szövegét.

A szünetet követően Stefka, az egyik tanárnő egy mikro órát tartott nekünk, a többi tanárnak. Nagyon jó volt, sok hasznos ötletet adott. A téma  az idei GCSE vizsgák voltak.

Ezt követően elbúcsúztunk Dave-től, megköszöntük neki a sok hasznos információt, ismeretet, amit kaptunk tőle, valamint az érdekes délutáni sétákat Oxfordban. Ezt követte egy közös fényképezkedés.

A kurzus utolsó óráját Helen tartotta, s különböző warm up és filling feladatokat csinált velünk. A másfél óra nagyon gyorsan eltelt, észre sem vettem, annyira élveztem a feladatokat. Már alig várom, hogy kipróbáljam őket a tanítványaimmal, ill. megmutassam azokat a kollégáknak. Az óra végén elköszöntünk Helentől is, és készítettünk közös képet vele is, majd jó utat kívántunk egymásnak.

Délután még elsétáltam Worcester College-hoz, majd következett egy kis vásárlás, s készülődés a hazaútra.

Hazaút

Mivel a repülőjegyem vasárnapra szólt, ezért még szombaton a UK Study Tours szervezésében ellátogattam Warwick kastélyba, ahol viaszbábuk segítségével megelevenedett Anglia történelme (pl. bepillantást nyertünk a Rózsák háborújába). Warwick után következett Stratford Upon Avon, ahol egy egyórás idegenvezetést követően megnéztük Shakespeare szülőházát, iskoláját és sírhelyét.

Este nagyjából összecsomagoltam, mert vasárnap reggel még volt egy kis időm befejezni, mivel a National Express busza 11:45-kor indult Oxfordból London Stansted repülőtérre. Sajnos a gép csak 1/2 órás késéssel szállt fel (állítólag már az összes járat késett aznap), s így félórás késéssel érkeztem meg Budapestre. Szerencsére a transfer járat is késett, mert dugó volt az autópályán. Már éjfél elmúlt, mire hazaértem, fáradtan, de teli szép és hasznos élménnyel.

bottom of page