top of page

Tanáraink

Makai Csilla
Hertelendy Anett

Az angol, latin, orosz szakos tanár.  Korábbi Comenius nyelvtanári ösztöndíjaknak köszönhetően úgy véli, hogy szakmai fejlődésre jó és intenzív lehetőség anyanyelvi környezetben adódik. Az iskolánkba sokféle hátterű (szociális, képességbeli és motivációs hátterű) diák érkezik. Kollégánk azt tapasztalja, hogy a tehetséggondozás mellett a felzárkóztatás évről évre életbevágóbb feladat. Számára az utóbbi terén nagyobb az elkötelezettség, pedagógiai eszközeit szívesen bővíti, különösen a motiválás a kommunikációs készség fejlesztése és a gyakorlati nyelvtudás átadásában. Mindhárom terület fontos részének tartja, hogy a generációk közötti hatékonyabb átjárhatóság érdekében a technikai eszközök bátrabb és fiatalosabb használatára is szert tegyen. 

Kollégánk igazgatója a fenntartónk által vezetett egyetemi szakkollégiumnak is, tervezi, hogy az egyetemistáknak is indít nyelvtanfolyamot.

Budai Zsuzsanna
Hertelendy Anett

 11-14 éves korosztálynak tanítja az angol nyelvet az általános iskolai és a 8 osztályos gimnáziumi osztályokban. Sok éve tartó és gazdag szakmai pálya az övé. Oktatott egyetemi, főiskolai és OKJ-képzéseken (alapítványi iskolában és egyetemen). Az eddig szerzett tanítási tapasztalatai, és a jelenleg folyó munkája alapján azt látja, hogy a tanároknak - önmagát is beleértve-  jóval alaposabb képzésre van szüksége az iskolai rendszerbe bekerülő tanulók sikeres oktatása-nevelése érdekében. A befogadó (inkluzív) nevelést tartja fontosnak. Igényként merült fel benne, hogy új módszereket tanulva motiválja különböző adottságokkal rendelkező diákjait, nagyobb hangsúlyt fektetve az érzelmekben rejlő erő kihasználására. 

Tóth Károlyné

Kémia-fizika szakos tanárként dolgozik több, mint 25 éve.  Iskolánkban öt éve tanít 10-18 éves gyerekeket.  Negyedik éve tart nyelv szakos kollégáival angol és német kéttannyelvű természettudományos szakkört ötödikeseknek és hatodikosoknak. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél hamarabb ismerkedjenek meg a különböző nyelvekkel, és azzal, hogy a nyelvtanulás a természettudományok megismerését is segíti. Ez a segítség természetesen két irányú, hiszen a tudományos ismeretek által a nyelvek tanulását szerethetik meg a gyerekek, a nyelvtanulás során pedig a természettudományokkal is ismerkedhetnek. Ezen túl nagy szeretettel vezet be új módszereket az óráin és szívesen kísérletezik diákjaival. Kollégánk azzal szembesült, hogy a szakkörös gyerekek számára az idegen nyelv használata nemcsak eszköz, de motiváció is.  Tanítványai rendszeresen aktív résztvevői a város természettudományos programjainak. Szakértőként működik tankerületünkben.  

Guba Katalin
Hertelendy Anett

Több, mint 20 éve dolgozik tanítónőként az iskolánkban. Mivel német specializációval

rendelkező tanítónő, így néhány éve bekapcsolódott a negyedikes német nyelv oktatásába. Elengedhetetlenül fontosnak tartja a folyamatos nyelvi megerősödést és fejlődést. Szeretné a német és osztrák iskolák bevált módszertani eszközeit gyűjteni, rendszerezni, kipróbálni, és megosztani a kollégákkal. 

A képzés kapcsán növekszik digitális kompetenciája, alkalmas lesz e-learning rendszer felállítására és működtetésére, digitális tananyagok előállítására. 

Horváthné Hodács Zsuzsanna
Hertelendy Anett

11 éve tanít iskolánkban angol nyelvet 10-18 éveseknek. Elérkezettnek érzi a módszertani megújulás idejét. Különösen olyan kurzus érdekli, amely segít a mélyebben gyökerező tanulási különbözőségek kezelésében, aminek a segítségével támogatni lehet a tanulási folyamat alapvető pszichikai, neurológiai feltételeit. Egyre több tanulóról derül ki, hogy valamilyen tanulási nehézséggel rendelkezik, s ez gyakran megnehezíti az idegen nyelv elsajátítását is. Mivel ezeket a diákokat integráltan oktatjuk, szükséges olyan módszerek alkalmazása, amelyek segítik minden diák eredményes tanítását, a különböző tanulási típusok fejlesztését. Alapvető feladatának tartja szakmai munkája színvonalának folyamatos emelését, vallja az élethosszig tartó tanulás szükségességét. Iskolánk pedagóiai igazgatóhelyetteseként elengedhetetlennek tartja a már kialakult magas színvonalú idegen nyelvi képzés továbbfejlesztését. 

Hertelendy Anett
Hertelendy Anett

1998 óta tanít intézményünkben informatikát középiskolás és általános iskolás diákoknak. Az 5-11. évfolyam szinte valamennyi osztályában oktat. A 2016-os tanévtől kezdve az informatika specializáció és fakultáció oktatását vezeti az intézményben, valamint indított egy részben angol tannyelvű informatika szakkört 6-8. osztályos diákoknak. Kollégánk azt vette észre, hogy a csoportmunkában általa eddig kiaknázatlan lehetőségek vannak. Úgy látja, hogy Magyarországon a tárgy szakmódszertana csak érinti a csoportmunkát, pedig ez jól fejleszti  a szociális kompetenciákat. Feltételezi, hogy alaposabb tanuláspszichológiai, csoportdinamikai ismereteket szerezve és alkalmazva nagyobb eredményeket lenne képes a tanulókkal elérni. Célja olyan lelkileg biztonságos légkör tudatos kialakítása a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára, amely további motiváló hatással lesz rájuk. 

Vilmos Zita
Hertelendy Anett

18 éve tagja a tantestületnek. Az alsó tagozaton magyar nyelv és irodalmat, éneket és angolt tanít.  A nyelvtanításba való bekapcsolását a szerkezeti átalakulás tette szükségessé. Ő az egyik fontos eleme a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező tanulóink megfelelő angol nyelvi felkészítésének. Fontosnak tartja, hogy ezt az új kihívást megfelelően tudja ellátni. Ezért szeretné egyrészt nyelvtudását, nyelvi készségeit fejleszteni, másrészről órái hatékonyságát növelni. Az interaktív eszközök nagy előnyét abban látja, hogy mind a tanári, mind a tanulói munkát segíti, támogatja és motiválja. A diákjai már ebbe a digitális világba születtek bele, használatuk számukra egyre természetesebb. Így az iskolában is ki kell használnia mindazon multimédiás lehetőségeket, amelyekkel könnyebben felkeltheti a tanulók érdeklődését, egy-egy problémára jobban tud koncentrálni, ki tudja emelni a hangsúlyos részeket, és elmélyült munkára ösztönözheti a  diákjait.

Kószó Kristóf

Tanári végzettségét 9 éve szerezte, iskolánkban az ötödik osztályos tanulószobát vezeti, illetve hittanórákat tart egy alsós osztályban. 13 éve vezet cserkészcsoportokat, 9 éve vezető, és szervezi a nyári tematikus cserkésztáborokat, év közben pedig a hét végi portyákat is. Kitűnő nemzetközi kapcsolatai vannak a Cserkészszövetség révén. Figyeli a régebb óta a pályán lévő kollégákat, és úgy érzi, hogy új módszertani eszközökre lenne szüksége, mert a cserkészetben használt pedagógiai módszerek jók ugyan, de számos helyzetben kiegészítésre szorulnak, a tanárképzésben megszerzett pedagógiai ismeretei pedig részben megkoptak. Mivel a napköziben a tanulók önálló tanulását szervezi és felügyeli, nagy szüksége van tudni, hogy mi okozza és előzi meg vagy kezeli az iskolai apátiát, hogyan tud hatékonyan motiválni és mentorálni. Célja, hogy képes legyen az oktatási-nevelési folyamat valamennyi szereplője számára biztonságos légkört kiépíteni, továbbá, hogy nagyobb jártasságot szerezzen a csoportdinamika területén, fejleszteni tudja a tanulók érzelmi intelligenciáját. 

Nagy Ágnes Virág

1997 óta tagja tantestületünknek, testnevelést és gyógytestnevelést tanít óvodától érettségiig. Hatékonyan épít be (tanítókat, óvónőket, szülőket is bevonva) iskolánk nevelésébe-oktatásába olyan módszereket, amelyek ugyan nem széleskörűen ismertek, de a szakirodalom bizonyítottan hatásosnak írja le. Ilyen pl. az INPP (The Institute for Neuro-Physiologocal Psychology) módszer, amely a korai fejlesztésben rendkívül hatékony. Munkája mellett jelenleg Phd dolgozatot ír, valamint testnevelés tanár szakos hallgatókat képez. Testnevelés vagy egyéb sportfoglalkozásokon gyors és hatékony kommunikációra van szüksége, amikor a gyerekek között konfliktus alakul ki. Az órák során szinte folyamatosan csoportban kell dolgozniuk, egymásra vannak utalva, az apróbb konfliktusok, nézeteltérések az ilyen jellegű munka velejárói. Szüksége van mélyebb pedagógiai, pszichológiai ismeretekre. Egyrészt, mivel a gyógytesnevelés kapcsán amúgy is érzékeny tanulócsoportokkal foglalkozik, másrészt a tanárképzésben elengedhetetlenül szükséges a jelöltek szakszerű és pontos ismeretekkel, valamint gazdag pedagógiai és pszichológiai eszközökkel történő ellátása.

Diószeghy Andrea
Hertelendy Anett

Angol – orosz szakos tanárként végzett 1993-ban, gimnáziumi korosztályt tanít. Fő elve az élménycentrikus oktatás. Csoportjai igen eltérőek (1. és 2. idegen nyelvként is tanítja az angolt), gyakran nagyon különböző igényű, ill. szinten álló tanulókból áll. Törekszik arra, hogy minden egyes tanuló motivált legyen a nyelvtanulás iránt. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek értelmi, és érzelmi intelligenciáját is fejlessze. Erre osztályfőnökként rengeteg alkalma nyílik.

Gyakran tapasztalja, hogy egyre kevesebbet tud a fiatalok jelenlegi fő érdeklődési köreiről, vagy nehezebben tud adekvát módon reagálni kulturális igényeikre. Szüksége van olyan továbbképzésre, mely segítségével nemcsak követni tudja a tanulók nemzetközi kultúra iránti érdeklődését, hanem ő maga tudja felhívni a figyelmüket számos új dologra. Célja, hogy olyan foglalkozásokat tervezzen, amely számot tarthat valamennyi diákjának figyelmére.

Mezeyné Szatmári Tímea
Hertelendy Anett

Történelem, latin, hittan, filozófia szakos kolléga, gimnáziumi korosztályt tanít, iskolánk egyik igazgató helyettese. Feladatai közé tartozik többek között a számos országból érkező kollégákkal történő személyes kapcsolatfelvétel. Célja, hogy ezen kollégákkal a kommunikációja gördülékeny legyen, valamint angol nyelvű szakcikkeket el tudjon olvasni. Mivel hittan szakos tanárhallgatók tanítási gyakorlatát is vezeti és őket mentorálja iskolánkban, gyakran szembesül olyan igényekkel, amik teljesítése magasabb szintű angol nyelvtudással nem ütközne akadályba. Sok jól használható angol nyelvű weboldal létezéséről van tudomása, amelyen a hittan, egyháztörténelem, vatikáni anyagok, világtörténelem tanításhoz képek, ábrák, játékok és egyszerűbb programok vannak. 

Bradács Andrea
Hertelendy Anett

25 éve tanít iskolánkban matematikát, informatikát és technikát a felső tagozatos általános iskolai korosztálynak, az idei évtől pedig a középiskolás korosztálynak is. A matematika-informatika munkaközösség vezetője. Közoktatási mérési szakértő, a kompetenciamérések és nemzetközi mérések előkészítője és elemzője iskolánkban. A matematika és informatika munkaközösség vezetője. Szeretné, ha munkaközösségében a tanárok a matematika és informatika órákon minél többen használnának IKT eszközöket és  interaktív feladatokat, amit nagyrészt angol nyelven talál meg. Egy könnyen használható gyűjtemény létrehozása a célja,  A szakmai oldalak fordítása azonban jelenleg még nehézséget okoz, amelyet a képzés segítségével kíván csökkenteni. Célja továbbá, hogy külföldi kollégákkal szakmai kapcsolatot alakítson ki,.

Dunai Ágnes

16 éve tanít angol nyelvet a Karolina Iskolában felső tagozaton és gimnáziumban. Kezdetek óta egyik fő motorja az iskola nemzetközi, angol nyelvű partnerkapcsolatainak. Több nyári nyelvi tábort szervezett angol anyanyelvű egyetemisták bevonásával, valamint ő indította el az iskolában működött Comenius többoldalú partnerkapcsolatot 2005-ben. Ő tartja a kapcsolatot az angol nyelvoktatásban nagy szerepet betöltő külső szervezetekkel, mint IATEFL (Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete) és az Oxford Kiadó. Jelenleg a nemezetközi stratégiai partnerség elindításán dolgozik.  A tervezett projekt fő témája a dráma és azon keresztül a diákok tanulási motiváltságának a növelése és a diákok személyiségfejlesztése. Nagy szükségét érzi a diákok angol nyelvi szóbeli kommunikációs kompetenciájának javítását. Szeretné, ha a kiejtés tanítása és a helyes kommunikáció fejlesztése terén tudna fejlődni. A mindennapi munkájában a tanulási nehézséggel küzdők nyelvtanítását nagyon fontosnak tartja. Eddigi tapasztalatai alapján az érdekes, a gyerekek világát érintő történetbe ágyazott tananyag sokkal könnyebben elsajátítható egy tanulási nehézséggel küzdő számára. 

Noé Gabriella

16 éve tanít iskolánkban, alsó tagozaton. A Budapesti Tanítóképző Főiskola elvégzése után 3 éves olasz nyelvtanári képzésben szerzett oklevelet, majd 2 évig tanított olaszt is, először 4. aztán 6. osztályban. Őszinte híve a  játékpedagógia alkalmazásának. A játék nem játék c. élménypedagógiai továbbképzésen is részt vett, valamint elvégezte a The Institute for Neuro-Physiologocal Psychology-  INPP Felismerő tanfolyamát, amely a korai fejlesztésben játszik úttörő szerepet, mert az idegrendszer újrastruktúrálódását segíti a születésnél idegrendszeri sérüléseket szerzett gyerekek esetén. Célja, hogy bekapcsolódjon a Guba Katalin által létrehozandó digitális tananyagbázis működtetésében. Szeretne továbbá egy olyan magabiztos IKT tudás megszerezni, hogy bátran fordulhassanak hozzá segítségért azok, akik elakadtak. 

Dr. Szűcsné Kopasz Kinga
Hertelendy Anett

Hon- és népismeretet, kémiát és kézművességet tanít iskolánkban felső tagozaton. 25 éve kollégánk. Évek óta egyik szervezője iskolánk talán legnagyobb rendezvényének, a majálisnak, ahol különböző kultúrákat mutatunk a gyerekeknek, szülőknek. Sokszor érzi szükségét az angol nyelvi készségei fejlesztésének. Az IKT eszközök használatánál, szakmai anyagok keresésénél, külföldi vendégekkel és diákokkal való kommunikációnál használja a nyelvet. Nagyon nagy hangsúlyt fektet az élménycentrikus oktatásra. Terveink szerint ő dolgozza majd ki a leendő nemzetközi programban a Magyarországot bemutató foglalkozásokat. Kézműves és  más interaktív foglalkozások vezetése lesz a feladata, melynek során elengedhetetlen lesz a használható és minél jobb kiejtéssel beszélt angol nyelv. 

Molnár Katalin
Hertelendy Anett

Biológia-kémia szakos tanárként dolgozik intézményünkben, a gimnáziumi korosztályt tanítja.  1998-ban megszerezte az etnográfusi diplomát is. A magyar néptánc mellett 2006-ban elkezdett a flamencóval is foglalkozni. A Szegeden működő Carmen Flamenco Tánccsoport tagjaként három éve vezet flamenco órákat a mindennapos testnevelés részeként, valamint tanórán kívüli, délutáni foglalkozás keretében. Egyre mélyebben ásta bele magát e kultúra megismerésébe. Tanára Carmelilla La Terremoto volt, akitől a flamenco tanításának szakmódszertanát is tanulhatta. Újszerű kezdeményezés született a spanyolországi tapasztalataiból. Anya-lánya flamenco kurzust indított el iskolánkban, mely keretén belül a Sevillanas elemeit oktatja. A foglalkozásokon a lányok édesanyjukkal együtt tanulnak és segítik egymást. Spanyolországi tartózkodása alatt felvette a kapcsolatot a malagai Colegio Privado Concertado De la Asunción iskolával. 

bottom of page