top of page

Guba Katalin

Németország
Düsseldorf

A kurzus hétfőn kezdődött. Én előtte pénteken érkeztem. Már az első órában feltűnt, hogy a város nemzetközi. A hétvégén Düsseldorffal és a közeli Kölnnel ismerkedtem. A kölni dóm valóban varázslatosan szép. S pont a vasútállomás mellett található. minden nevezetessége a közelben van, gyalog elérhető. A folyó teszi teljessé a város képét.

Hétfőtől a Moodle internetes rendszerrel ismerkedtünk meg.

A rendszert lépésről lépésre ismertük meg, miközben magunk is készítettünk különböző feladatokat. Minden bemutatás után magunk is megalkottuk egyéni oldalunkra a bemutatott feladatokat. A rendszer nagyon jól alkalmazható nyelvtanításnál, de bármely tantárgy tanításánál is.

Az iskolai bevezetése, vagy egyéni bevezetése előkészítéssel jár. Ha ez megtörtént, nagyon hatékony eszköze lehet az iskolai feladatok digitalizálásának.

A hét közepén a közeli külvárosba Kaiserswerthbe szervezett az iskola közösségépítő kirándulást. Nagyon kellemes, 8 fős csoportunk volt. 2 magyar (velem), szlovák, német, 2 orosz, kínai és lengyel.Egy nagyon kellemes német falucska, amely ma Düsseldorf külvárosa. Egy valahai várrom található még itt, aminek nagy jelentősége volt a maga idejében.

A hétvégét is városnézéssel töltöttem. Az iskola által felajánlott programokból választva szombaton Aachenbe, vasárnap pedig Luxemburgba utaztunk. Aachen fürdőváros a francia határ mellett. Igazi ékszerdoboz. A dómja és a dóm környéke igazi szép látványosság. Ételkülönlegessége az Aachener Printer igazi csemege az édességet, mézeskalácsot kedvelőknek.

A következő héten Tablets, Apps, Web.2.0 és más tanításban felhasználható feladatkészítő programokat ismertünk meg. Ezen a héten is –az előzőhöz hasonlóan- megnéztük a programokat, majd magunk is készítettünk velük feladatokat.

Az eheti csoportlétszám 16 fő volt. 2 török, 6 lengyel, 2 orosz, francia, 2 német, 2 szlovák, magyar(én).

A hét közepén, szerdán a csoport közös városnézésen volt, ahol is bemutatták a belváros nevezetes épületeit, tereit, látnivalóit. A sétát egy sörözőben fejeztük be, ahol a híres düsseldorfi Altbiert kortyolgattuk együtt. Ez a söröző az elhíresült 100 Theke sorai tartozik. Düsseldorf a sörivás központja, a belváros sörtől illatozik kora délutántól kezdve. Az itteniek kedvelt helyei találhatók itt. A folyó teszi teljessé az élvezetet. Bár azt mondják az észak németek nem olyan kedvesek, mint délen, de itt ennek nyomát sem láttam.

A heti képzést befejezve, a hétvégét még itt töltöttem. Szombaton Amsterdamba utaztam az iskola szervezésében. Nagyon jól tettem. Egyszerűen egy újabb csodával ismerkedhettem meg. A városnézést egy közös hajóúttal kezdtük, amelyet a város csatornáin tettünk meg. Igazán akkor lett volna teljes a nap, ha a Van Gogh Múzeumot és az Anna Frank házat belülről is láthatom. De így is sok szépség megfogott ebben a városban is.

Vasárnap pedig Wuppertahlban voltam, hogy a híres függővasútján utazhassam.

A több mint két hét mind szakmailag, min pedig szellemileg, lelkileg nagyon sokat adott. Feltöltődve, sok élménnyel és ötlettel tértem haza.

Igazán hálás vagyok, hogy lehetővé vált számomra egy ilyen minden szempontból gazdag út.

bottom of page