top of page

Dr. Szűcsné Kopasz Kinga

Valetta,

Málta

 

FLUENCY  AND ENGLISH LANGUAGE DEVELOPMENT

 2017.10.13. – 29.10. 2017.10.29.

Október közepén két gyönyörű hetet tölthettem Máltán az ETI nemzetközi nyelviskolájában, hogy nyelvi készségeimet fejleszthessem. Nagy izgalom és várakozás volt bennem amikor elindultam erre a nagy kalandra.

A többféle szállás lehetőségből a családi elhelyezést választottam, hogy minél több ismeretet gyűjthessek  és a nyelvet is folyamatosan használhassam. Nagyon kedves két gyerekes, igazi máltai pedagógus házaspárhoz kerültem egy német tanárnővel együtt. Mivel családtagként bántak velünk, lehetőségem  volt a helyi hagyományokkal, szokásokkal, politikával és az őket feszítő problémákkal is megismerkedni. Szem-és fül tanúja lehettem esti beszélgetéseiknek, nevelésüknek, kamasz gyerekeik rendszeres, iskolai beszámolójának (háborgásainak), idős szüleik ápolásának….. Órákig beszélgettünk minden este saját országunkról, családról, iskoláról, politikáról.  Az édesanya nagyon szeretett főzni, így a máltai konyha sajátosságaiba is betekintést nyerhettem. Felfedezhettem ételeik olasz, arab, és angol gyökereit, ami az építészetükben és lakberendezésükben is látható volt.

Ideiglenes otthonom St Julians kertvárosában volt, ahonnan  20 perc kellemes, tenger parti sétával jutottam a központban lévő  nyelviskolához. Nagyon jól meg volt szervezve végig minden program, így az első reggel csak a kész, beosztás szerinti csoportomat kellett megkeresnem. Igazi nemzetközi társaság verődött össze,  francia, finn, lengyel, lett és német pedagógusokkal alkottunk egy 6 fős csoportot. változatos módon volt felépítve a tananyagunk. A napot mindig egy kis nyelvtani problémával és ahhoz kapcsolódó feladatokkal kezdtük, később pedig a legkülönbözőbb témájú szövegek, témák feldolgozásával töltöttük.  Dolgoztunk egyénileg, de legtöbbször párban és kisebb csoportokban, de szituációs és játékos feladataink is voltak. A hangsúly végig a beszélgetésen volt. Minden nap egy órában Máltával, a máltaiak életével, kultúrájával, látnivalóival ismerkedtünk. A két hét alatt természetesen nagyon sok mindent megtudtunk egymásról is. Összehasonlítottuk iskolarendszereinket, munkánkat, szokásainkat, jellegzetes ételeinket. A beszélgetések sokszor  folytatódtak a délutánra szervezett szabadon választható kirándulásokon is .

Mivel a tanfolyam előtti és utáni hétvégét is kint töltöttem, volt lehetőségem bejárni az egyébként igen pici országot, megismerkedni annak igen gazdag történelmével, művészetével. Mivel októberben Máltán még  20-25 fok volt, a gyönyörű tengerparti strandokat is kipróbálhattam. Sétáim és kirándulásaim során megtapasztalhattam a lakosság sokszínűségét, nyugalmát, kedvességét, segítőkészségét és vidám természetét.

Nagy élmény, komoly töltekezés és tanulás volt számomra ez a két hét. 

bottom of page